Trabzon
Trabzon Şehir Rehberi
M.Ö. 2000'li yıllara dayanan geçimişiyle Trabzon, kültürel, sosyal ve tarihi birikimleri yönünden Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en önemli kentidir. Tarihi İpek Yolu üzerinde Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan bir noktada bulunan kent Pers, Bizans ve Roma gibi uygarlıklara tanıklık etmiş bir yerleşim alanıdır.
Gezilebilecek Yerler
Trabzon'da çok sayıda manastır ve kilise bulunur.
Sümela Manastırı (Meryem Ana Manastırı) Trabzon'un Altındere Köyü'ndedir. Kayalık bir yamacın üzerinde vadiden 300 m yükseklikte kurulmuştur. Taş kilise, mutfak, öğrenci odaları, konuk salonu, kütüphane ve kutsal tapınak Sümela Manastırı’nın başlıca bileşenleridir. Manastırın girişine dar ve oldukça uzun bir merdivenle ulaşılır. Trabzon’a gidildiğinde bu rüya gibi yapı mutlaka görülmelidir.
Müze olarak kullanılan Ayasofya Kilisesi 1238 ile 1263 yıllarında kurulmuştur. Kilisenin en görkemli bölümü Adem ile Havva'nın tasvir edildiği yerdir. Vazelon Manastırı, Saint Anna Kilisesi, Yenicuma Camii, Santa Maria Kilisesi, Ortahisar Camii, İrena Kulesi, Kaymaklı Manastır ve Kızlar Manastırı gezip görmeniz gereken diğer tarihi mekanlardır.
Soğuksu’daki Atatürk Villası, Ataköy'deki Cevdet Sunay Müzesi ve Zeytinlik Caddesi'ndeki Trabzon Müzesi kentin başlıca müzeleridir.
Düzköy'ün 5 km güneyinde bulunan ve fazlasıyla ziyaretçi çeken Çalköy Mağarası deniz seviyesinden 1050 m yüksekte kuruludur.
Trabzon'a 99 km uzaklıkta, Çaykara ilçesi yakınlarındaki Uzungöl, kentin en güzel doğal yerlerinden biridir. Ladin ağaçlarıyla çevrili olan göl bir heyelan sonucu biriken toprağın Haldizen Deresi'nin ağzını kapatmasıyla oluşan yapay bir baraj gölü hüviyetindedir. Trabzon'da çok sayıda göl mevcuttur. Çakır göl, Sera ve Balıklı Göl kentin diğer başlıca gölleridir.
Kültür ve Eğlence
Trabzon kültürü denince, akla ilk gelenler el sanatları ve halk müziğidir. Heybeler, fındık dallarından sepetler, kazazlık, Sürmene bıçakları, yayıklar, keşanlar, kuşaklar, çoraplar, telkar, bakırcılık ve el yapımı tahta kaşıklar kentteki başlıca el sanatları ürünleridir.
Horon ve kemençe Trabzon halk müziğini meydana getiren unsurlardır.
Şehrin bitki örtüsü sizi büyüleyecek niteliktedir. Ormanlar, çok çeşitli bitkiler, doğal yeşil örtüler ve yaban hayatıyla Trabzon zengin bir coğrafyaya sahiptir. Şehirde çok sayıda ve türde bitki ve hayvan bulunur. Şehrin ormanlarında 2500 çeşit bitki ve 450 çeşit kente özgü ot bulunur. Kurt, domuz, tilki, kuş gibi hayvanların varlığı kentte avcılık yapmayı olanaklı hale getirmiştir.
Yeme İçme
Trabzon, hamsi balığıyla ünlüdür. Mısır, lahana, hamsi, fasulye, patates, pide ve turşu sınırsız ve zengin yöre mutfağının ana unsurlarıdır. Akçaabat ilçesi köftesiyle ünlüdür. Buradan köfte yemeden geçmemeniz gerekir.
Otantik Yemekler: Mısır sarma, etli lahana sarma, içli tava, hamsili pide, pazı burma, hamsili pilav, kuymak, su böreği, yufka tatlısı, laz pastası, gulya, kavrulmuş turşu, kavrulmuş lahana, kaygana, mısır çorbası, ısırgan çorbası, etli mısır sarma, Trabzon kebabı, zumur, hoşmeli, muğlama ve borani kent mutfağının başlıca örnekleridir.
Alışveriş
Kemeraltı ve Bakırcılar Çarşıları Trabzon'un başlıca alışveriş yerleridir. Yerel eşyalardan el sanatlarına kadar birçok şeyi burada bulmanız mümkündür. Kent merkezinde çok sayıda antika mağazası vardır.